"...Езикът на изображенията се оказва най-универсалният език. Хората копнеят да създават изображения, да манипулират изображения, да разменят изображения. Мисленето им се формира от видяното, то пък определя постъпките им… Сбъдват се сънищата на сюрреалистите, границата между истина и сън, действителност и фантазия е толкова размита, че никой не може да каже къде е и дали изобщо я има. Светът навлиза в нова ера - реалност, подобна на Матрицата.
Някои май вече сме тук и ви чакаме. Добре дошли!"

Георги Величков, www.photo-forum.net
06.2005 г.

Friday, May 2, 2008


Венецианските карнавални маски са един от символите на Карнавала във Венеция. Карнавал идва от латинското carne vale и означава "Сбогом, плът!". За рожденна дата на Карнавала във Венеция се счита 1094 г., когато дожът Витале Фалиеро го споменава за първи път в официален документ. Носенето на маски и карнавални костюми започнало през 1436 година. През XVII век венецианците, принадлежащи към различни социални слоеве започнали масово да използват Карнавала като средство да бъдат считани за равнопоставени, както и да останат незабелязани в тълпата, да имат тайни любовни и сексуални връзки, дори да купуват и продават сексуални услуги без да се страхуват да бъдат разпознати или наказани.
Венецианските маски се делят на няколко категории:
- Маските от Commedia del’Arte включващи традиционни герои като Арлекин, Пиеро, Коломбина.
- Фантастичните маски - плод на въображението на самия майстор- създател на маски. Понякога те могат да бъдат вдъхновени и от исторически събития и образи.
- Традиционните венециански маски като например белите полу-маски, които покриват носа, и тяхната по-популярна версия - маската на "чумният лекар " с неговата издължена човка.

No comments:

З @ Б А В Н О ;)

Игри: